Private lease is booming, vooral onder jongeren. In 2015 reden er nog maar 17.000 Nederlanders rond in een privateleaseauto, vorig jaar waren dat er al 150.000.

En het is dan ook best een aantrekkelijke optie. Aan een privateleasecontract ben je doorgaans per maand net iets meer geld kwijt dan wanneer je een tweedehands auto koopt, maar daar staat tegenover dat je met private lease een gloednieuwe auto krijgt waarbij je je geen zorgen hoeft te maken over onderhoud.

Maar er is ook een groot nadeel: de contractduur. Je sluit een contract af voor een bepaalde tijd. Als je in de tussentijd om wat voor reden dan ook van je auto af wil, kan dat een dure grap zijn. Je moet dan een opzegboete betalen die kan oplopen tot duizenden euro’s.

Gelukkig zijn er bepaalde voorwaarden waarbij je wel gratis van je contract af kunt komen. En mochten die niet op jou van toepassing zijn, dan zijn er altijd nog omwegen om zonder opzegboete van je auto af te komen.

Dit zijn vier manieren om van je privateleasecontract af te komen:


1. Check de voorwaarden van je contract

De kans dat je je contract volgens de voorwaarden gratis kunt opzeggen is klein, maar je kunt het altijd even checken in de voorwaarden. Bij sommige leasemaatschappijen komen er namelijk onder bepaalde voorwaarden geen extra kosten kijken bij het opzeggen.

Zo kun je bij LeasePlan je contract zonder kosten opzeggen op het moment dat je je inkomen verliest. LeasePlan geeft daarbij zelf als voorbeeld dat je gratis van je auto af kunt als je buiten je eigen schuld om bent ontslagen, of als je bent gescheiden of arbeidsongeschikt bent geraakt.

Daarnaast mag je bij LeasePlan je auto gratis inleveren als de verzekeraar van de auto zijn voorwaarden verandert en dat voor jou negatief uitpakt.

Niet alle leasemaatschappijen komen hun klanten op die manier tegemoet. Zo moet je bij PSA, de leasemaatschappij van Peugeot, Citroën en Opel, een zogenaamd Flex-contract hebben om je auto gratis in te leveren als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt. En bij JustLease moet je ook in het geval van arbeidsongeschiktheid gewoon de opzegvergoeding betalen.

Kortom: iedere leasemaatschappij gaat op een andere manier met opzeggen om, dus het beste kun je even de algemene voorwaarden van jouw maatschappij doorlezen om te kijken hoe soepel die zijn.


2. Overleg met je leasemaatschappij

Kun je volgens de voorwaarden niet zonder boete van je auto af? Dan kun je er altijd nog een telefoontje aan wagen. Veel leasemaatschappijen zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Die noemt in zijn eigen voorwaarden dat het altijd goed is om met je leasemaatschappij te overleggen.

"Bent u genoodzaakt de leaseovereenkomst op te zeggen omdat betaling van de leasetermijnen buiten uw schuld voor u onmogelijk is geworden? Meld dit dan bij de leasemaatschappij en onderbouw dit met schriftelijke stukken", staat er. "De leasemaatschappij zal samen met u tot een redelijke oplossing proberen te komen voor de betaling van de opzegvergoeding, bijvoorbeeld door een betaalregeling aan te bieden."

De voorwaarden van je leasemaatschappij kunnen dus onverbiddelijk zijn, de mensen die je aan de telefoon te woord staan zijn dat niet. Soms zijn er misschien uitzonderingen mogelijk.

Daarnaast kun je proberen om een deal met je leasemaatschappij te sluiten. Misschien wil je wel van je huidige leaseauto af omdat je een groter model wil. Wie weet staat de maatschappij wel open voor een soort upgrade van je contract, waarbij je klant bij hen blijft en je huidige auto simpelweg inruilt voor een grotere.


3. Bereken hoe hoog je opzegboete is

Als je niet op empathie van je leasemaatschappij kunt rekenen, is het altijd nog een optie om je opzegboete te betalen. Wie weet valt het mee.

In de voorwaarden van je leasemaatschappij staat hoe hoog je opzegboete is. Vaak komt die boete neer op een bepaald percentage van het bedrag van de resterende termijnen van je leasecontract.

Stel dat je iedere maand 300 euro voor je leaseauto betaalt en dat de opzegboete neerkomt op 50 procent van de resterende termijnen van je leasecontract. Als je een contract bent aangegaan van 48 maanden en je wil na 32 maanden opzeggen, dan ben je dus 2.400 euro kwijt. Je moet volgens het contract namelijk nog 16 maanden lang 300 euro betalen, dus 4.800 euro, maar kan dat door de helft delen voor de opzegboete.

De opzegboete kan ook worden berekend door uit te gaan van je werkelijke leasetermijn. Stel dat je bij een contract van 48 maanden een leasebedrag van 300 euro per maand hebt, maar dat een contract van 32 maanden je 320 euro per maand had gekost, dan zou je boete in dit geval 32 keer 20 euro bedragen, dus 640 euro.

Als je leasemaatschappij is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease zit er een maximum aan de opzegboete, ongeacht de manier waarop je leasemaatschappij 'm berekent. Dat maximum wordt op dezelfde manier berekend als in de alinea hierboven, en zou bij dit voorbeeld dus ook nooit hoger kunnen zijn dan 640 euro.

Waarschijnlijk noemt je leasemaatschappij in de voorwaarden meerdere manieren om de opzegboete te berekenen. Je kan daarbij uitgaan van de rekenmethode die voor jou het laagste bedrag oplevert.


4. Zoek iemand die je auto wil overnemen

Als je nog aan het begin van je leasetermijn zit, is het een dure grap om die opzegboete te betalen. Daarnaast mag je vaak je leaseauto in het eerste jaar nog helemaal niet opzeggen. Gelukkig is er dan nog een andere optie: zoeken naar iemand die jouw leasecontract wil overnemen.

De meeste leasemaatschappijen staan toe dat het contract op iemand anders zijn naam wordt gezet. Vaak zijn daar wel wat administratiekosten aan verbonden, maar die vallen in het niet bij de opzegboete.

Dankzij zo'n overname ben jij snel van je auto af en iemand anders is ermee geholpen doordat hij of zij snel een nieuwe auto heeft.

Wellicht ken je al iemand in je omgeving die geïnteresseerd is in je auto, maar anders zijn er genoeg opties om een overnamekandidaat te vinden. Er zijn speciale websites waarop je privateleasecontracten kunt aanbieden en zelfs op Marktplaats wordt er druk in de contracten gehandeld.

Lees meer over private lease: